Web3 a Metaverse – slova, která vyvolávají humbuk a přinášejí vlnu vzrušení do světa financí a podnikání. Většina lidí si stále neuvědomuje, že svět přechází z Web2 na Web3 a často tyto pojmy zaměňuje. Ačkoli spolu v několika důležitých ohledech souvisejí, oba představují odlišné pojmyCo je to Web3 a jak ovlivňuje dnešní technologie? Jedná se o záležitost čistě budoucnosti, nebo nám už zasahuje do každodenního života?

Co je to Web3?

Web3 posunul způsob, jakým dnes používáme internet. Nejdříve si ukažme, co se skrývá pod pojmem Web 1.0.

Web1

První online verze webu fungovala přibližně od roku 1991 do roku 2004. Byla to verze internetu zaměřená více na spotřebitele, než na tvůrce. Univerzity a společnosti produkovaly obsah pro běžné uživatele.

Web2

Web 2.0 je opakem Webu 1.0, nebo lze říci, že se posunul ke světu založenému na obsahu vytvořeným uživateli. Tehdy všichni začali komunikovat prostřednictvím Facebooku a dalších sociálních sítí, vytvářet a sdílet videa na YouTube a sdílet komentáře a názory.

Web3

Pak přichází Web3, který překvapivě předpověděl Gavin Wood, spolutvůrce blockchainu Ethereum. Tehdy předpověděl, že půjde o decentralizovaný internet založený na distribuovaných technologiích. To jsou například blockchainy a decentralizované autonomní organizace (DAO), tedy nikoliv centralizované servery.

Cílem je demokratičtější internet. Žádná strana nebude moci omezit tok informací a ukončit síť jen proto, že vlastní hardware, na kterém běží. V zásadě budou servery, systémy a sítě, z nichž jsou spouštěny aplikace a uchovávána data, vlastnit uživatelé. Ti by pak měli hlasovací právo o tom, jaká pravidla a omezení budou platit a jak mohou být využívána.

Očekává se, že po celosvětovém webu (Web1) a webu vytvářeném uživateli (Web2 neboli sociální média) půjde o třetí významný vývoj internetu.

 

Zdroj: Co je Web3 a jak se liší od Metaverza? (itnetwork.cz)

Považuji za důležité připomínat, co se v budoucnosti stane s internetem. Díky Crowd1 budeme mít neskutečnou výhodu proti ostatním, až ta doba nastane. Možná to začne už letos. Proto je nejvyšší čas se naučit používat kryptopeněženky, ať už formou hry v Planet IX nebo v Metaversy. Jednou se nám to všem bude hodit.

Kdo si neví rady, pomůžu. Email nebo telefon na mě máte, v nejhorším případě funguju na sociálních sítích.